Çoğu İran'da bulunan endüstriyel tesisleri etkilemesiyle adından söz ettiren Stuxnet'in siber savaşlarda yeni bir çağın başlangıcı olduğuna inanılıyor. Uzmanlar, söz konusu solucanın türünün tek örneği olduğunu ve çok iyi finanse edilip, çok becerikli bir ekip tarafından geliştirildiğini ifade ediyor. Uzmanlara göre, bu tarz bir saldırı sadece bir ulusun desteği ve arka çıkmasıyla gerçekleştirilebilir.
Kısa süre önce gerçekleşen Stuxnet solucan saldırısı; içeriği, amacı, kaynağı ve en önemlisi saldırganların kimliği ve hedefleri hakkında birçok tartışma ve spekülasyonu beraberinde getiriyor. Kaspersky Lab uzmanları, bu tarz bir saldırının yalnızca bir ulusun desteği ve arka çıkmasıyla gerçekleştirilebileceğine inanıyor.
Solucanın nihai amacı, endüstriyel, altyapısal veya tesis-tabanlı süreçlerde endüstriyel kontrol sistemleri olarak kullanılan Simatic WinCC SCADA’ya erişmek. Benzer sistemler dünya genelinde petrol boru hatlarında, enerji santrallerinde, geniş iletişim sistemlerinde, havaalanlarında, gemilerde ve hatta askeri üslerde kullanılıyor. Kaspersky Lab uzmanlarına göre, Stuxnet, dünyada yeni bir silahlanma yarışına sebep olacak bir siber silahın canlı ve korkutucu ilk örneği.
Kaspersky Lab’in kurucusu ve CEO’su Eugene Kaspersky “Bu tam bir dönüm noktası, yeni bir dünyaya adım atıyoruz. Geçmişte sadece siber suçlular vardı, artık günümüzde korkarım ki siber terör, siber silah ve siber savaş gibi kavramlarla karşı karşıyayız” diyerek tehlikeye dikkat çekti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder